Cancer - pacienți Dr. ALBU

Cancer - pacienți Dr. ALBU

În afara faptului că alimentația poate participa la creșterea sau reducerea riscului de cancer, aceasta poate avea și rol de promovare a cancerului dar și de âmbunătățire sau reducere a eficienței tratamentelor oncologice.

Ajustarea dietei în favoarea îmbunătățirii eficienței tratamentului la bolnavii de cancer a dat rezultate pozitive în ultimul deceniu, permițând o mai bună calitate a vieții și o eficientizare a rezultatelor terapiilor curative sau paliative.

În ultimii ani, lucrările științifice privind fenotipul metabolic al celulelor canceroase au arătat multiple diferențe în modul în care o celulă canceroasă se hrănește. Aceste diferențe par a fi important corelate cu tipul de cancer, cu etapa evolutivă în care se află, cu tipul de terapii oncologice efectuate și cu statusul fizic și nutrițional al respectivului pacient.

 Ca și scurte exemple, știm în momentul de față că unele tumori (spre exemplu adenocarcinomul prostatic) se hrănește mai ales cu acizi grași, altele (majoritatea tumorilor solide aflate în fază proliferativă) sunt iubitoare de carbohidrați și – în fine – o altă categorie (ca spre exemplu anumite tipuri de cancer de pancreas) își doresc un aport mare dintr-o combinație de gucoză și aminoacizi (proteice).

Chiar dacă aceste exemple date de mine sunt grosiere (existând imortante discriminări la care trebuie să fim atenți) este tot mai clară ideea că atunci când cunoaștem fenotipul metabolic al cancerului, este mult mai ușor să proiectăm intervenții de lifestyle (alimentație, suplimentare nutrițională, promovarea mișcării, etc.) care să aducă beneficii pacientului și tratamentului oncologic și să defavorizeze creșterea tumorală.

Dr. ALBU Horațiu

Afișez 1 - 20 din 150 de rezultate

©2020 Depozit BIO. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.